top of page

Avelsbedömning

I Holland kräver klubben att alla hundar som skall användas i avel, skall ha deltagit på minst en avelsbedömning. Vi uppmanar alla till att delta på avelsbedömning med sin schapendoes, både de som ska användas i avel och även de som inte har tänkt det. En avelsbedömning är en detaljerad genomgång av varje enskild hund, jämfört mot rasstandarden. Det är alltså inte en konkurrens mellan hundarna.
Det är enbart specialdomare som kan utföra avelsbedömning, det vill säga domare som är godkända av den Holländska Schapendoesklubben.

Var kan man göra det? Schapendoesklubben arrangerar avelsbedömning samtidigt med specialutställningen varje år. Man måste anmäla till bedömningen på utsatt anmälningstid. I mån av plats går det även att anmäla samma dag som bedömningen. Du måste ha en kopia av stamtavlan med dig, som skall skickas tillsammans med det ifyllda protokollet till Holland.

Avlesbedömning är indelad i sex områden:

Helhetsintryck - här bedöms rastypen, förhållandet mellan höjd och längd, benstomme, päls och temperament.
 

Huvud – här bedöms uttrycket, formen på skallen och nosen, skallens inbördes förhållande, bett, form och färg på ögonen, pigment och öronens form och rörlighet.
 

Framparti – här bedöms skulderläge och muskulatur, frambenens vinkling och korrekthet sett framifrån, förbröst och tassarnas form .
 

Kropp – här bedöms halsens längd och hållning, rygglinje, bröstkorgens form, djup och buklinje.
 

Bakparti – här bedöms korsets längd och läge, svansansättning, bakbenens vinkling och korrekthet sett bakifrån, tassarnas form och bakpartiets muskulatur.
 

Rörelser – här bedöms hundens harmoni och typiska rörelser, sett från sidan, rörelserna sett både framifrån occh bakifrån, och svansens rörlighet och läge.

 

Klubben tar också bilder av alla hundarna som deltar. Bakgrunden till att klubben önskar att så många som möjligt blir bedömda är att klubben kan hålla sig uppdaterad med vad som händer med vår ras i Sverige.

Bedömningsskala

B – Mycket god
G – God
V – Tillräckligt god
T – Tveksam
U – Otillräcklig

 

Hunden kan få O, om den har ett rasfel enligt standarden.

Hundarna visas upp en och en för domaren som då bildar sig en uppfattning om helhetsintrycket.

Därefter visas hunden i rörelse och mäter hundens mankhöjd.

bottom of page